Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
02 februari 2017

Forensische Polikliniek Kindermishandeling stopt per 1-3-2017

De Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) stopt per 1 maart 2017 met haar werkzaamheden. Wouter van Ewijk, bestuurder De Forensische Zorgspecialisten (DFZS): “De FPKM past onvoldoende in ons aanbod op het gebied van forensische psychiatrie. Het ontbreken van structurele financiering voor de FPKM zorgt er tevens voor dat wij hebben besloten te stoppen met het verrichten van forensisch-medisch onderzoek bij kinderen.”.

Deuren worden gesloten
De FPKM is in de afgelopen jaren al meerdere keren bedreigd met sluiting en kon onder andere door subsidies en eigen geld het hoofd boven water houden. De blijvende onzekerheid over structurele financiering en de wijze waarop deze dienstverlening landelijk vormgegeven gaat worden, biedt DFZS onvoldoende basis om een gezonde bedrijfsvoering te voeren. Daarnaast wil DFZS zich de komende jaren vooral richten op leveren van kennis en diensten in de forensische zorg.

Van Ewijk: “We vinden het jammer dat we moeten stoppen met dit belangrijke werk maar hebben er alle vertrouwen in dat andere partijen in het veld, zoals het LECK en het Nederlands Forensisch Instituut, deze dienstverlening zullen oppakken. Wij streven er naar om de dienstverlening tot 1 maart 2017 te leveren. We zullen uiteraard zorg dragen voor een zorgvuldige afwikkeling”.

Kwartiermaker
Kwartiermaker Chiel Bos werkt op dit moment aan een advies voor beide ministeries over de landelijke inbedding van de forensisch-medisch onderzoek bij kinderen bij vermoedens van kindermishandeling. In dit advies wordt een voorstel gedaan voor structurele inbedding en financiering van deze expertise.

Sluiting per 1 maart
De FPKM sluit haar deuren op 1 maart aanstaande. De periode tot 1 mei zal gebruikt worden door de aanwezige medewerkers om tot een zorgvuldige afwikkeling van het werk te komen.

Wat doet de FPKM?
Sinds de oprichting van de FPKM in 2004 hebben zowel medische als juridische verwijzers een beroep op de FPKM bij een vermoeden van mishandeling of seksueel misbruik gedaan. Verwijzers willen meestal weten of het verhaal over het ontstaan van een letsel overeenkomt met het letsel dat zij hebben waargenomen.