Een kijkje achter de schermen bij de webinar ‘Werken bij de Van der Hoeven Kliniek’.

Terug naar overzicht

Categorie: Congressen en evenementen

Gepubliceerd op 12-04-2021

Op 16 maart waren ruim zeventig mensen online aanwezig bij onze eerste webinar ‘Werken bij de Van der Hoeven Kliniek’. De aanwezigen kregen een virtuele rondleiding in de Van der Hoeven Kliniek, vroegen teamleiders en sociotherapeuten Judith, Daan, Tom en Ana het hemd van het lijf en maakten er een meer dan geslaagde avond van.

Behandeling op maat

“En jouw grootste uitdaging, Tom? En nu gaan we niet zeggen, werken met mijn teamleider, hè.” De sfeer rond het webinar was vanaf het eerste moment goed. Na een korte introductie van de Van der Hoeven Kliniek door locatiedirecteur Inge de Boer, schoven teamleiders Daan en Judith bij aan tafel. Het gesprek ging verder over de inhoud van een tbs-maatregel, het verschil met de ggz en ze kwamen al snel bij hun kerntaak: de behandeling op maat van de patiënten.

Goed behandelklimaat

“20 jaar geleden zag ik een advertentie in de krant: ‘Wil jij samen met onze patiënten werken aan een veilig leefklimaat?’”, vertelde teamleider Judith bevlogen. Het woord ‘samen’ had haar meteen aangetrokken, en vanaf haar eerste werkdag heeft ze ook echt elke dag met patiënten samengewerkt, zo vertelde ze. Hoewel het niet zo rooskleurig is als het klinkt: “Het is elke dag keihard werken door de wij/zij-verhouding die patiënten aannemen door hun verleden, maar je hoort dan ook altijd terug van patiënten dat ze het hier een goed behandelklimaat vinden, omdat ze hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen.”

Menselijke kant

Tijdens het webinar wisselde een vooraf opgenomen interview met patiënten Roos en Jan af met de ervaringen van de sociotherapeuten en teamleiders. Sociotherapeuten Tom en Ana schoven aan en het gesprek ging over naar de kwaliteiten – en uitdagingen – van een goede sociotherapeut. Nuchterheid, humor, een sterk buikgevoel en zin voor introspectie werden genoemd als belangrijke eigenschappen. En hoe ze in hun werk staan? “Je moet niet altijd de professional willen zijn. Je moet vooral jezelf zijn, af en toe je menselijke kant tonen,” vertelt sociotherapeut Tom.  

Mooie werkomgeving

Na tal van boeiende vragen, dito antwoorden en fijne discussies zat het uitgetrokken anderhalf uur er snel op. Eén compliment uit de chat resoneerde achteraf sterk bij het hele team, namelijk dat we ‘een mooie werkomgeving faciliteren’. Dat is ook wat iedereen in het team achteraf verbond: trots om bij de Van der Hoeven Kliniek te werken. 


Terug naar overzicht