Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
14 november 2019

Jubileum bij de Van der Hoeven Kliniek: tien jaar locatie de Voorde

Op vrijdag 18 oktober werd het tienjarige jubileum van de Voorde gevierd, de locatie van de Van der Hoeven Kliniek in Amersfoort. Thema van de feestelijke middag was ‘door de ogen van...’ Locatiemanager Arjan van den Nagel vertelde in zijn openingswoord dat de kliniek tien jaar geleden was begonnen met een groep van zeven patiënten. Op dat moment stond het grootste deel van de locatie nog leeg. ‘De muren waren zo wit dat we er bang van waren,’ vertelde hij.  

De opzet was om er langdurige forensische zorg te verlenen aan patiënten met een tbs of een RM-maatregel met ernstige psychiatrische (meestal psychotische) problemen. Een voorziening tussen hoog beveiligde forensische zorg en de reguliere psychiatrie. Er bleek vanaf het begin een grote behoefte aan een dergelijke voorziening. Inmiddels is het aantal patiënten op de Voorde vertienvoudigd; er verblijven nu meer dan 100 patiënten. Ook wordt er aan verdere uitbreiding gewerkt. ‘Hopelijk organiseren wij het volgende feestje om de opening van de Marke te vieren; een voorziening voor forensisch wonen,’  zei Van den Nagel.  Ook sprak hij zijn waardering uit voor de medewerkers van de locatie: ‘Ik ben trots op de Voorde, trots op zo veel betrokken en bevlogen collega’s.’

Na het welkomstwoord, sprak Yvo van Kuijck, raadsheer-plaatsvervanger van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, voormalig lid van het AVT, Adviescollege Verloftoetsing TBS en momenteel plaatsvervangend voorzitter van de LAP, Landelijke adviescommissie Plaatsing Longstay Forensische Zorg. Het AVT toetst de verlofaanvragen van tbs-gestelden en brengt daarover onafhankelijk advies uit aan de minister. Van Kuijck prees de Voorde vanwege het brede aanbod voor patiënten met ernstige problematiek. Hij vertelde dat er in tien jaar tijd 327 verlofaanvragen waren gedaan bij het AVT door de Voorde. Deze aanvragen waren goed onderbouwd en bijna 98% ervan was toegewezen. Een score die liet zien dat er over het algemeen sprake was van zorgvuldig maatwerk.

De tweede spreker die middag was strafrecht advocaat Job Knoester. Een paar jaar geleden was hij een van de oprichters van de Vereniging van tbs-advocaten. ‘Ik ben heel positief over de Voorde,’ meende hij. ‘Ik heb meerdere cliënten hier zitten. Bij een van die cliënten heb ik een ontzettende verbetering gezien en dat past bij mijn beeld van de Voorde,’ zei hij.

In het verleden adviseerde Knoester zijn cliënten wel eens om niet mee te werken aan een onderzoek dat tot een tbs-oplegging kon leiden. Die tijd was voorbij want in zijn verhaal toonde hij zich een ambassadeur van de tbs. ‘Heb ik ook kritiek? Ja, want de Voorde is te klein. Er mag meer capaciteit komen. Ik gun het mijn cliënten om hierheen te komen, maar dat kan soms niet, ’ meende hij.

Na de speeches van de sprekers was er een terugspeelvoorstelling van ‘Theater Draad’ te zien. Medewerkers van de Voorde in het publiek gaven antwoord op vragen van het theatergezelschap. Deze verhalen werden ter plekke door acteurs nagespeeld. Zo was er een psychiater die vertelde dat ze had geleerd om geen al te hoge verwachtingen te hebben omdat de patiënten van de Voorde vaak te ziek zijn om grote sprongen voorwaarts te maken. Ze was blij met kleine successen. Ook was er een groepsleider die vertelde dat ze onlangs een patiënt op verlof had begeleid die al jaren niet meer buiten was geweest. Ze hadden samen een ritje in de bus naar het station van Amersfoort gemaakt; voor haar was het allemaal vanzelfsprekend maar voor de patiënt voelde het als een wereldreis.

Aan het eind van de middag - bij de alcoholvrije borrel - kreeg locatiemanager Arjan van den Nagel een schilderij overhandigd dat groepsleider Fred Doornkamp speciaal had gemaakt voor het tienjarig jubileum. Dat moment onderstreepte nog eens wat de locatiemanager aan het begin van de middag had gezegd: ‘Ik ben trots op de Voorde, trots op zo veel betrokken, bevlogen en getalenteerde collega’s.’