Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
08 juni 2017

Sprekers DFZS op internationale IAFMHS conferentie volgende week

Volgende week vindt de internationale conferentie georganiseerd door IAFMHS (the International Association of Forensic Mental Health Services) plaats in Kroatie. Een aantal medewerkers van De Forensische Zorgspecialisten levert een bijdrage aan deze conferentie.

Resultaten van follow up onderzoek naar vrouwen
Vivienne de Vogel vertelt over de resultaten van een follow up onderzoek naar vrouwen. In dit multicenter onderzoek zijn 78 vrouwen gevolgd na ontslag uit de forensische zorg (gemiddelde follow up tijd was 12 jaar). Opvallend was het hoge sterftecijfer (18%). Recidivecijfers zijn opgevraagd (geweld 18%, algemene recidive 34%) en gekoppeld aan diverse risicotaxatie-instrumenten en de PCL-R. Algemene recidive werd vrij goed voorspeld door verschillende instrumenten (m.n. HCR-20V3, FAM, START, PCL-R), maar gewelddadige recidive werd alleen door de HCR-20V3 (met name het eindoordeel) significant voorspeld.

Visie op transmuraliseren

In haar presentatie gaat Ellen van de Broek in op onze visie op transmuraliseren, het belang van goed voorbereiden en begeleide overgangen, de transmurale voorzieningen die we hebben, de dagelijkse (transmurale) praktijk en problemen/uitdagingen die we – zowel patiënten als staf – daarin tegenkomen.

Screening for ADHD among offenders of domestic violence

Nannet Buitelaar deelt ook haar kennis: Honderdvijftig cliënten van de zorglijn Huiselijk geweld van de Waag Utrecht en Amersfoort hebben drie screeners (de ADHD Self Report Scale versie 1.1, de Ultra korte vragenlijst voor ADHD) en de ADHD Rating Scale) voor ADHD ingevuld en zijn daarna uitvoerig onderzocht met de DIVA (diagnostisch interview voor ADHD bij volwassenen). Alle drie de lijsten scoorden voldoende tot goed met betrekking tot diagnostische accuratesse en screenend vermogen en cut off scores werden bepaald voor de klinische forensische praktijk. 

 Nienke Verstegen gaat haar onderzoek naar geweldsincidenten in de kliniek presenteren.