De ruimte van de Waag Haarlem is efficiënter ingedeeld

Terug naar overzicht

Categorie: De Waag

Gepubliceerd op 15-04-2019

Onlangs is de vestiging van de Waag Haarlem ingrijpend verbouwd. De reden van de verbouwing was tweeledig, leggen behandelaar Tineke Hopma en teamleider Ellen Keuter uit. Het gebouw was sterk verouderd en toe aan een opknapbeurt. Daarnaast bestond de wens om economischer met de ruimte om te gaan. ‘Op alle Waag-vestigingen wordt uit het oogpunt van bezuiniging gekeken of we efficiënter met de ruimte kunnen omspringen. Onze vestiging in Haarlem heeft in dat project als pilot gediend,’ zegt Ellen Keuter. Ze vertelt dat de vestiging sinds de herindeling een derde minder aan oppervlakte bestrijkt. ‘We hadden drie vleugels van het gebouw in gebruik en nu nog twee,’ zegt ze. ‘Hierdoor is er ruimte vrijgekomen en is het mogelijk geworden dat de reclassering in dit gebouw is getrokken. Dat was al lang een wens,’ zegt Keuter.

‘Veilig Thuis zat al in het gebouw en daar is de reclassering dus bijgekomen. Dat we zo dicht bij onze ketenpartners zitten is heel fijn,’ vult Hopma aan. ‘Wij hoeven alleen maar even naar een andere verdieping te lopen om te overleggen. Dat scheelt ontzettend veel tijd.’

Om de nieuwe indeling te realiseren is architect Aldo Meijer van architectenbureau COARE ingeschakeld. Hij heeft een ontwerp gemaakt waar medewerkers van de Waag bij betrokken zijn geweest. ‘Het plan lag bij het secretariaat ter inzage. Mensen hebben kunnen beslissen over de het gebruik van de ruimte, de kleuren en materialen Er was snel overeenstemming over,’ zegt Ellen Keuter.

Het resulteerde in het realiseren van drie ruimten: op de begane grond zijn negen behandelkamers ingericht waar cliënten worden ontvangen. Op de tweede verdieping is een grote gemeenschappelijke ruimte waar kan worden overlegd en waar de behandelaren kunnen inloggen op hun computer; achterin is een kleine bibliotheek met vakliteratuur. Aangrenzend is een stiltezaal voor mensen die in alle rust willen werken.

‘De verbouwing is nog maar net klaar, maar het bevalt nu al goed,’ zegt Keuter. ‘Sommige collega’s waren eerst nog afwachtend. In de oude situatie hadden alle behandelaren een eigen kamer. Omdat de ruimte zo handig is ingedeeld, is bijna iedereen nu enthousiast.’

Tineke Hopma concludeert: ‘Als collega’s hebben we onderling intensiever contact omdat je elkaar sneller spreekt als je in dezelfde ruimte werkt. De samenwerking is daardoor nog beter geworden. Het is ook gezelliger. Ik ben oprecht blij met deze veranderingen.’

De Waag Haarlem heeft meegedaan aan een pilot waarin een efficiënter gebruik van de ruimte centraal stond. In de toekomst wordt dit concept wellicht ook door andere vestigingen van de Waag overgenomen.

      

Terug naar overzicht