Minister op bezoek bij de Waag

Terug naar overzicht

Categorie: De Waag

Gepubliceerd op 15-04-2019

Op donderdag 10 januari bracht minister Sander Dekker (voor Rechtsbescherming) een werkbezoek aan de Waag. Tijdens dit bezoek heeft de minister een beeld gekregen van de werkwijze van de Waag, waar de nadruk ligt op het behandelen van cliënten met een hoog risico op recidive. Ook is er inzicht gegeven in de belangrijkste risicofactoren die een rol spelen bij de behandeling. Naast uitleg over het programma Topzorg - een behandeling op maat bij een complexe doelgroep die bestaat uit 17- tot 24-jarigen met een hoog recidiverisico op vermogensdelicten - heeft de minister een  gesprek gevoerd met een cliënt en een behandelaar van het ForFact Team.   

Een ForFACT Team levert intensieve zorg aan forensisch-psychiatrische cliënten die anders van zorg verstoken zouden blijven vanwege hun chaotische levensstijl, psychiatrische problemen en middelenmisbruik. Verder is aan de orde gekomen welke behandeling vanuit de Waag geboden wordt en wat dit voor de samenleving betekent. Tot slot is kort gesproken over het belang van behandeling van gedetineerden die een korte straf uitzitten in de penitentiaire inrichting maar wel psychische hulp nodig hebben. De Waag heeft ook uitgelegd hoe zij denkt dat de toegang tot forensische zorg verbeterd kan worden.

De Waag is ontzettend blij dat de minister aandacht heeft voor deze complexe doelgroep binnen de forensische GGZ en hoopt hiermee meer zicht gegeven te hebben op de praktijk van alledag. Na afloop twitterde minister Dekker: ‘Agressie. Drugsgebruik.@deWaagNl ziet veel cliënten met dit soort problemen. En elke dag zet zij zich 100% in om deze cliënten de juiste zorg te bieden en te voorkomen dat ze terugvallen in strafbaar gedrag. Zo wordt de samenleving veiliger. Veel bewondering voor hun harde werk.’

Terug naar overzicht