Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
15 april 2019

Scriptieprijs voor Juliette Hutten (FARE projectcoördinator)

Op 1 februari 2019 heeft Juliette Hutten (FARE projectcoördinator de Waag) de Scriptieprijs Forensische Psychologie in ontvangst mogen nemen voor haar scriptie: “Dropout in outpatient forensic mental health care”. Zij heeft haar scriptie geschreven tijdens haar stage bij de Waag - onder begeleiding van Mara Eisenberg en Carlijn Wibbelink (UvA) - in het kader van haar master Klinische Forensische Psychologie.

Juliette Hutten onderzocht de veranderingen in dynamische risicofactoren bij ‘drop-outs’ en ‘completers’. De belangrijkste bevindingen van haar onderzoek waren dat drop-outs hoger (risicovoller) scoren op de eerste risicotaxatie met de Forensisch Ambulante Risico Evaluatie (FARE) dan completers. Ook vond ze dat de scores van ‘early drop-outs’ (die binnen zes weken de behandeling staken) op de FARE startmeting over het algemeen hoger zijn dan de scores van ‘late dropouts’ (die na zes weken of later de behandeling staken). Daarnaast vond ze dat de scores op de risicofactoren van completers gedurende de behandeling meer afnemen dan de scores van dropouts. Dit zijn gunstige vooruitzichten voor het mogelijke positieve effect van de behandeling.

De stage van Juliette Hutten was aanvankelijk een combinatie van een klinische stage en onderzoeksstage. Na een paar weken ontdekte ze dat ze onderzoek zo leuk vond, dat ze alleen daarin verder wilde. ‘Omdat ik een combinatiestage deed, kon ik gewoon verder op de afdeling onderzoek.’ Toen Hutten door haar hoofddocent van de UvA werd geattendeerd op de Scriptieprijs Forensische Psychologie van het NIP, besloot ze zich op te geven. Toch kwam het winnen van de prijs als een kleine verrassing voor haar. ‘Ik had mijn scriptie in het najaar van 2018 opgestuurd en heb er vervolgens eigenlijk niet meer aan gedacht, totdat ik eind januari werd gemaild door iemand van die prijs met de vraag of ze mijn telefoonnummer mochten. Toen dacht ik al wel: ze gaan vast niet iedereen bellen.’ Tijdens het telefoontje kreeg ze inderdaad te horen dat ze gewonnen had. Ook werd ze uitgenodigd om haar scriptie te komen pitchen en de prijs in ontvangst te nemen twee dagen later tijdens het NIP-congres. ‘Dat vond ik wel een beetje spannend, want het was voor een hele grote zaal.’ Het congres was helemaal uitverkocht en te volgen via een livestream.

Klik hier om het congres inclusief de prijsuitreiking en pitch van Juliette Hutten terug te zien.