Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
30 januari 2017

De Voorde in programma Kruispunt

KRO-NCRV heeft een documentaire bij de Long Care (de Voorde) in Amersfoort gemaakt. Het geeft een goed beeld van de lange weg die tbs-patiënten afleggen voordat zij weer terugkeren in de maatschappij. Deze documentaire is zondag 29 januari om 23.10 uur op NPO2 uitgezonden.

Een lange weg terug
Een TBS'er met verlof, dat klinkt onheilspellend. En zodra het mis gaat wordt het incident meteen aangegrepen om TBS ter discussie te stellen.Wie bepaalt er eigenlijk of een TBS'er verlof krijgt? En hoe wordt zo'n beslissing genomen? Kruispunt draait drie dagen mee in de TBS kliniek De Voorde in Amersfoort, de long care afdeling van de Van der Hoeven kliniek. Hier verblijven patiënten met een ernstige psychische stoornis. Twee van hen vertellen over hun delict waarvoor zij TBS opgelegd hebben gekregen en de psychische stoornis waarvoor zij in behandeling zijn. De behandelaren vertellen wat het doel van de behandeling is.

Oefenterrein
Mirjam woont sinds kort buiten de kliniek in een groepswoning op het terrein in de bossen bij Amersfoort. Hier wordt de maatschappij in het klein nagebootst. Er is een winkel, een restaurant en er zijn verschillende werkplaatsten. Het dient als oefenterrein voor de patienten op een veilige terugkeer in de maatschappij. Mirjam ervaart het terrein als een veilige haven en zoek regelmatig de bescherming van de kliniek. Ook heeft zij een vertrouwensrelatie met pastoor Wilco opgebouwd en heeft veel baat bij de gesprekken die ze met hem voert.

Verlof
Nico is al 9 jaar onder behandeling en mag regelmatig met verlof onder toezicht. Nico is naar eigen zeggen een draaideurcrimineel geweest en kan de gevangenis vergelijken met de TBS kliniek. Het is hem duidelijk dat hij hier wordt geholpen, terwijl er in de gevangenis niemand naar hem om keek. Voor hem loopt een aanvraag voor verlof zónder toezicht bij het ministerie. Het kan voor Nico niet snel genoeg, want hij verlangt zeer naar meer vrijheid. Hij zal geduld moeten hebben; het is een lange weg terug, in zeer kleine stapjes.

Directe link naar de uitzending: http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/379466/Kruispunt.html#