Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
25 mei 2016

​Antisociaal gedrag in combinatie met middelengebruik

Problematisch middelengebruik (PMG) komt relatief vaak voor bij patiënten in forensische (poli)klinieken. PMG is een robuuste risicofactor voor het (herhaald) plegen van delicten. Het reduceren van PMG is dan ook een belangrijk aandachtspunt in de forensische behandelpraktijk.

Patiënten met zowel PMG als antisociaal gedrag (in dit onderzoek delictgedrag), vormen een heterogene groep die zich qua behandeling niet over één kam laat scheren. Behandeling op maat (matched care) is nodig om de relatief hoge recidivepercentages terug te dringen.

Recentelijk is een onderzoek gestart om meer zicht te krijgen op verschillende typen ambulante forensische patiënten met PMG. Dit project is een gezamenlijke inspanning van professionals van de Waag (Dr. Fleur Kraanen en Dr. Joan van Horn) en de Universiteit van Amsterdam (Dr. Lieke Nentjes, Prof Dr. Arnoud Arntz, Prof. Dr. Reinout Wiers en Roos Dekker, MSc). Het project wordt gefinancierd door Kwaliteit Forensische Zorg (KFZ).

Het project kent twee globale doelen:

  • Het eerste doel is om te onderzoeken welke – voor de forensische poliklinieken – relevante subtypen te onderscheiden zijn waardoor behandeling nog meer kan worden aangescherpt. Relevante onderscheidende kenmerken kunnen bijvoorbeeld zijn: type en ernst van het middelengebruik en type delicten. We gaan een systematische reviewstudie doen en gebruiken tevens de gegevens van ruim 4.000 cliënten van de Waag ter ondersteuning van wat we in de literatuur hebben gevonden.
  • Het tweede doel is om op basis van de resultaten uit de reviewstudie en de data richtlijnen te ontwikkelen voor de diagnostiek en behandeling van ambulante forensische patiënten met PMG.

Het project is in januari 2016 van start gegaan en zal naar verwachting rond de zomer van 2016 worden afgerond. Onze bevindingen willen we daarna voorleggen aan professionals in het veld om zo tot richtlijnen te komen die gebruikt kunnen worden voor diagnostiek en behandeling van forensische patiënten met PMG. Het project wordt begin 2017 afgerond met een symposium over antisociaal gedrag en middelengebruik voor het forensisch psychologisch werkveld.

Voor meer informatie: neem contact op met Lieke Nentjes (L.Nentjes@uva.nl) of Joan van Horn (jvhorn@dfzs.nl).