Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
25 mei 2016

Ambulant forensisch ROMmen

In 2015 schreef het KFZ een call uit ten behoeve van de ontwikkeling van een Kernset dynamische risicofactoren voor Routine Outcome Monitoring (ROM) in het ambulante forensische veld. Er wordt al uitgebreid ‘geROMd’ in het veld, maar tot nu toe met instrumenten die ontwikkeld zijn voor de reguliere ggz. Per definitie bestaat een ROM instrument voor het forensische veld uit dynamische risicofactoren, als deze namelijk verbeteren neemt het recidiverisico af. Een voorwaarde voor de ontwikkeling van een dergelijk instrument is dat onderzocht wordt welke risicofactoren recidive voorspellen bij ambulant behandelde delinquenten.

Daarom werd in het huidige onderzoek de correlatie tussen recidive en statische en dynamische risicofactoren en cliëntkenmerken onderzocht bij 5.145 ambulant behandelde delinquenten. Het onderzoek werd uitgevoerd bij een dwarsdoorsnede van de ambulante forensische populatie van DFZS. De onderzoeksgroep bestond uit 1.189 (23.1%) jongvolwassenen (18-23 jaar) en 3.956 (76.9%) volwassenen (24 jaar en ouder). Tien procent was vrouw (n=528) en 90 procent (n=4.617) man.

De samenhang (correlatie τ) tussen 79 statische en dynamische risicofactoren en recidive was zwak (τ<.27). De enige correlaties van τ=.20 of hoger werden gevonden voor middelenmisbruik/–afhankelijkheid en schending van voorwaarden. De voorspellende waarde van de afzonderlijke risicofactoren zat op een vergelijkbaar zwak niveau als de correlaties met recidive. AUC-waarden* varieerden van .52 tot .67. Dit is geen slecht of vreemd resultaat aangezien over het algemeen geldt dat één gegeven in het leven van een delinquent niet dé verklaring is voor zijn gedrag. Meestal gaat het om een samenspel van problemen en omstandigheden. Daarom is de voorspellende waarde van drie clusters (‘statische risicofactoren’, ‘dynamische risicofactoren’ en ‘cliëntkenmerken’) onderzocht. Dit leverde voor de totale groep de volgende bevindingen op:

  • In het cluster waarin de individuele bijdrage van ‘statische risicofactoren’ werd bekeken, droegen vier variabelen bij aan de voorspelling van algemene recidive: eerdere veroordelingen, officiële aangiften, schending van voorwaarden, drank en/of drugsmisbruik/-afhankelijkheid in het verleden.
  • In het cluster ‘dynamische risicofactoren’ waren dat: het hebben van criminele vrienden, recent drank- en/of drugsmisbruik/-afhankelijkheid, impulsiviteit, goedkeuring crimineel gedrag en minimaliseren eigen delicten.
  • Wat betreft het cluster ‘cliëntkenmerken’ werd de volgende set van factoren gevonden als voorspellend voor recidive: mannelijk geslacht, leeftijd tussen de 18 en 23 jaar, (beneden) gemiddelde intelligentie, behandeld worden in een strafrechtelijk kader, het niet afronden van de behandeling en het niet meewerken aan behandeling.

Het samenvoegen van de hierboven gevonden statische en dynamische risicofactoren tot een kernset leverde in de totale onderzoeksgroep een voorspellende waarde op van AUC = .64 ≥ AUC ≤ .71 voor recidive met een willekeurig delict en voor recidive met een delict gelijk aan het indexdelicttype, .56 ≥ AUC ≤ .70.

Conclusie

De clusters van statische risicofactoren, dynamische risicofactoren en cliëntkenmerken in het huidige onderzoek hadden AUC-waarden die voldoen aan de criteria voor acceptabele voorspelling. De resultaten bezien vanuit het Risk Need Responsivity-model bevestigen de Big Four criminogene factoren en ondersteunen het belang om behandeling op maat aan te bieden waarbij rekening wordt gehouden met responsiviteitsfactoren zoals geslacht en leeftijd.

Voor meer informatie: zie het complete rapport op https://www.researchgate.net/publication/298440811_Vooronderzoek_%27Kernset_Risicofactoren_Ambulant_behandelde_Delinquenten%27_Voorspellers_van_recidive of neem contact op met Mara Eisenberg (meisenberg@dfzs.nl).

* De AUC-waarde is de weergave van de verhouding van het percentage, onterecht voorspelde recidive (fout-positief), onterecht voorspeld uitblijven van recidive (fout-negatief), goed voorspelde recidive (correct-positief) en goede voorspelling van het uitblijven van recidive (correct-negatief). De waarde van de Area Under the Curve (AUC) kan minimaal .50 en maximaal 1.00 zijn. Bij de interpretatie van de AUC-waarden worden doorgaans de volgende richtlijnen gehanteerd: .556≤ AUC >.639 (laag); .639 ≤ AUC >.714 (matig), AUC ≥.714 (goed). Voor meer uitleg over terminologie zie het rapport.