Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
03 november 2016

EMDR bij exhibitioneren

In de samenleving wordt vaak gedacht dat exhibitionisme vervelend, maar ongevaarlijk is. De recidivecijfers voor deze stoornis liggen echter hoog en slachtoffers zijn regelmatig adolescenten of kinderen. Exhibitionisme is veelal een levenslange stoornis die zich al in de adolescentie bij een pleger ontwikkelt. Genoeg redenen om serieuze aandacht te besteden aan de behandeling van exhibitionisten.

Binnen de forensische ggz bestaat een behoefte aan het ontwikkelen van gerichte interventies en/of richtlijnen voor de behandeling van specifieke criminogene factoren (kenmerken en omstandigheden van mensen en hun omgeving die bijdragen aan het plegen van delicten). Bij seksueel delinquenten is deviante seksuele arousal (opwinding door ongepaste stimuli) een belangrijke criminogene factor. Naast medicatie, die veel negatieve bijwerkingen kent, bestaan er weinig tot geen effectieve interventies voor deze risicofactor. Dit tekort maakt onderzoek naar alternatieven uiterst relevant. In onderhavig onderzoek wordt gekeken naar het effect van EMDR op exhibitioneren.

Uitkomsten van het onderzoek kunnen tevens relevant zijn voor andere vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij deviante seksuele opwinding een rol speelt.

Het desensitiseren van disfunctionele positieve emoties is een nieuwe toepassing binnen EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), een methode die vooral toegepast wordt bij de behandeling van trauma’s. Met name vanuit de klinische praktijk komen steeds meer aanwijzingen dat EMDR een buitensporige behoefte aan alcohol, nicotine, gokken, kopen, seks of eten kan verminderen. De positieve emoties die samenhangen met het problematische gedrag nemen af waardoor het eenvoudiger wordt om hier controle over te houden. Voor de forensische ggz is het een interessante vraag of EMDR ook ingezet kan worden bij de behandeling van deviante seksuele opwinding.

In het in november 2015 gestarte onderzoek, uitgevoerd door Nina ten Hoor onder begeleiding van Wineke Smid, wordt getest of EMDR als interventie deviante seksuele opwinding bij exhibitionisten kan verminderen. Andere vragen zijn of het vermeende behandeleffect stabiel is en of dit het recidiverisico verlaagt. Het onderzoek loopt op alle vestigingen van de Waag. Er wordt gestreefd naar een instroom van 86 deelnemers, 19% hiervan is al behaald. Nieuwe aanmeldingen voor behandeling van schennisplegers zijn meer dan welkom.  

Voor meer informatie: neem contact op met Nina ten Hoor (ntenhoor@dewaagnederland.nl).