Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
17 april 2018

Stalking talk

Op het International Association of Forensic Mental Health Services (IAFMHS) congres in Antwerpen van 12-14 juni aanstaande zal er een programma-onderdeel verzorgd worden over stalking door de Australische onderzoekster Troy McEwan van het Centre for Behavioural Science van de Swinburne University of Technology & Forensicare in Melbourne.

Zij heeft de afgelopen vijf jaar onder andere onderzoek gedaan naar risicotaxaties, psychologische en psychiatrische stoornissen, behandeling en recidive van stalkers. In samenwerking met DFZS onderzoekers Vivienne de Vogel en Lianne Harder heeft dr. McEwan nu een dossieronderzoek uitgevoerd naar stalkers die bij de Waag worden behandeld.

In Nederland was er nog nauwelijks iets bekend over de achtergrond en kenmerken van mensen die stalkgedrag laten zien. Nu is er informatie over bijvoorbeeld demografische, criminologische en psychologische kenmerken, stalkgedrag, slachtofferkenmerken en eventuele recidive verzameld. Eenzelfde onderzoek is gedaan bij de Nederlandse politie.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden in de DFZS nieuwsbrief van oktober 2017 (https://www.deforensischezorgspecialisten.nl/nieuws/onderzoek/onderzoek-naar-stalking-bij-de-waag/). De eerste resultaten van beide studies zullen op het IAFMHS congres worden gepresenteerd en vergeleken met uitkomsten uit eerder onderzoek naar stalking in Australië, Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk.

Voor meer informatie: zie http://www.iafmhs.org/2018conference.