Periode

Categorie

Nieuwsberichten

Als journalisten vragen hebben of geïnteresseerd zijn in een interview, kunnen zij contact opnemen met een van onze persvoorlichters: Hiske Dibbets (tel. 030 - 275 82 55) of Sandra Eigeman (tel. 030 - 275 82 15).

Berichten (300)

Australische Associate Professor Troy McEwan doet onderzoek naar stalking bij de Waag

07-03-2018

‘Stalking wordt getriggerd wanneer kwetsbare mensen onder grote emotionele druk komen te staan, bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding,’ vertelt Troy McEwan. De Australische onderzoeker McEwan is een autoriteit op het gebied van stalking. Haar risicotaxatie-instrument SRP (Stalking Risk Profile) is in 2014 in gebruik genomen door de Waag, waar een deel van de behandelaren inmiddels ook getraind is in het afnemen ervan. Met ondersteuning van Vivienne de Vogel, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, werkt McEwan momenteel aan een dossieronderzoek naar stalkers die in behandeling zijn bij de Waag. Na een eerste inventarisatie blijken er bij de Waag in drie jaar tijd ruim 200 stalkers te zijn aangemeld. Van deze groep hebben 89 cliënten toestemming gegeven voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek en uiteindelijk zijn er van 70 cliënten daadwerkelijk gegevens gebruikt.

Lees meer

OLG erkend

07-03-2018

Op 13 december 2017 heeft de Erkenningscommissie Justitiële Interventies de interventie Ouderschap met Liefde en Grenzen beoordeeld. De commissie heeft de interventie als ‘effectief volgens eerste aanwijzingen’ erkend. Ouderschap met liefde en grenzen (afgekort tot OLG) is een intensief, kortdurend behandelprogramma voor gezinnen met jongeren die gedragsproblemen hebben.

Lees meer

Nieuwe route verwijzingen jeugd in Zuid-Holland

07-03-2018

Voor de regio’s Rijnmond, Alphen aan de Rijn, Kaag en Braassem en Zuid Holland Zuid heeft de Waag een andere route voor jeugdverwijzingen vanaf 1 januari 2018. De Waag is in deze regio’s namelijk niet gecontracteerd en kan alleen worden ingezet door een zogenaamd onder-aannemerschap of een alternatief via de gemeente.

Lees meer

Artikel Comparing the Central Eight Risk Factors: Do They Differ Across Age Groups of Sex Offenders?

26-02-2018

Eind februari jl. is het artikel Comparing the Central Eight Risk Factors: Do They Differ Across Age Groups of Sex Offenders? van DFZS-onderzoekers Julia Wilpert en Joan van Horn in samenwerking met Cyrill Boonmann online gepubliceerd door het International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology.

Lees meer

Geslaagd middagsymposium ‘Grip Op Geweld’

23-02-2018

Dinsdag 20 februari 2018 heeft de Waag Utrecht in samenwerking met Veilig Thuis Utrecht, Samen Veilig, Moviera en Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht een middagcongres ‘Grip Op Geweld’ georganiseerd. Met enorm succes! Het centraal thema van het congres was het hanteren van agressie door betrokkenen. (Huiselijk) Geweld is een complex interactiepatroon met soms vergaande gevolgen. Het doorbreken van de spiraal van geweld kan heel moeilijk zijn. Dit thema werd van verschillende kanten belicht binnen een diversiteit aan workshops.

Lees meer

Succesvol NL-ATSA congres

22-02-2018

Op dinsdag 20 februari jl. organiseerde NL-ATSA een studiedag over dynamische risicofactoren. Meer dan 110 deelnemers (zowel uit Vlaanderen als Nederland) hebben deze dag bijgewoond.

Lees meer

Mediant en Van der Hoeven Kliniek werken samen bij de behandeling van zeer complexe psychiatrische cliënten

13-02-2018

Mediant GGZ en de Van der Hoeven Kliniek gaan actief samenwerken. Het gaat om zorg voor patiënten die (tijdelijk) een hoger beveiligingsniveau en een hoge zorgintensiteit nodig hebben. Ook kan het gaan om crisissituaties waarbij ontregeling, (chronisch) drugsgebruik en agressie een rol spelen. Wanneer een cliënt een hoger beveiligingsniveau nodig heeft, kan Mediant een beroep doen op de Van der Hoeven Kliniek, specialist in klinische forensische zorg.

Lees meer

28 mei 2018 - Hot topics in de forensische behandelpraktijk

12-02-2018

​Tijdens het symposium ‘Hot topics in de forensische behandelpraktijk’ op 28 mei 2018 in de Colour Kitchen in Utrecht geven verschillende professionals een presentatie en gaan in gesprek over actuele onderwerpen binnen de forensische zorg. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: het belang van het leefklimaat binnen instellingen, hoe kom je van een landelijk zorgprogramma naar een lokaal zorgpad, de werkzame mechanismen van sociotherapie, het belang van vaktherapie en de aansluiting tussen de forensische en reguliere GGZ. Tijdens dit symposium zijn er ook een aantal sprekers van De Forenische Zorgspecialisten aanwezig.

Lees meer