Periode

Categorie

Nieuwsberichten

Als journalisten vragen hebben of geïnteresseerd zijn in een interview, kunnen zij contact opnemen met een van onze persvoorlichters: Hiske Dibbets (tel. 030 - 275 82 55) of Sandra Eigeman (tel. 030 - 275 82 15).

Berichten (309)

28 mei 2018 - Hot topics in de forensische behandelpraktijk

12-02-2018

​Tijdens het symposium ‘Hot topics in de forensische behandelpraktijk’ op 28 mei 2018 in de Colour Kitchen in Utrecht geven verschillende professionals een presentatie en gaan in gesprek over actuele onderwerpen binnen de forensische zorg. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: het belang van het leefklimaat binnen instellingen, hoe kom je van een landelijk zorgprogramma naar een lokaal zorgpad, de werkzame mechanismen van sociotherapie, het belang van vaktherapie en de aansluiting tussen de forensische en reguliere GGZ. Tijdens dit symposium zijn er ook een aantal sprekers van De Forenische Zorgspecialisten aanwezig.

Lees meer

Kwaliteitsnetwerk FPC/K van start – kennis delen is kennis vermenigvuldigen

02-02-2018

Vanaf 2018 maken de FPC en FPK instellingen een volgende stap om de kwaliteit van de forensische zorg (wetenschappelijk) te verhogen, kennis meer te delen en te leren van elkaar. Dit doen zij door middel van het Kwaliteitsnetwerk FPC/K.

Lees meer

Sprekers op congres Trauma en Systeemtherapie

01-02-2018

Op 30 januari vond in Utrecht – op locatie Castellum Hoge Woerd – het congres Trauma en Systeemtherapie plaats. Traumabehandeling is voor het grootste deel een individuele therapie. In de behandeling van getraumatiseerde kinderen wordt hun bredere ondersteuningssysteem van ouders, uitgebreide familie of directe hulpmiddelen vanuit hun omgeving niet betrokken. Door je huidige traumabehandeling te integreren met systeemtherapie help je het kind en de jongvolwassene daadwerkelijk verder.

Lees meer

Van de nood een deugd maken: aan de slag met dynamische risicofactoren bij zedendelinquenten - NL-ATSA congres 20 februari 2018

01-02-2018

Op 20 februari 2018 vindt de jaarlijkse studiedag van NL-ATSA plaats: ‘Van de nood een deugd maken: aan de slag met dynamische risicofactoren bij zedendelinquenten’. Tijdens deze studiedag, gehouden bij de Van der Hoeven Kliniek, hebben onze collega's Wineke Smid, Jan Willem van den Berg en Eelco van Doorn een groot (inhoudelijk) aandeel.

Lees meer

Ellen van en Broek spreekt op Forensische Masterclasses Davos

01-02-2018

​Van 8 maart tot 11 maart vindt in Davos (Zwitersland) de Forensische Masterclasses plaats. Tijdens deze dagen zal Ellen van den Broek, GZ-psycholoog bij de Van der Hoeven Kliniek, optreden als workshopleider: Van taxeren naar integreren en motiveren.

Lees meer

Richtlijn contact tussen slachtoffer/nabestaande en tbs-patiënt

30-01-2018

Slachtoffers en nabestaanden kunnen soms vragen hebben over het delict dat een tbs-patiënt heeft gepleegd. Bijvoorbeeld of zij een willekeurig slachtoffer waren of niet. Vanuit die motivatie kunnen zij contact willen met een tbs-patiënt. Tbs-patiënten kunnen eveneens contact met hun slachtoffer(s) willen, bijvoorbeeld om spijt te betuigen of om de toedracht van het delict uit te leggen. Tot voor kort ontbraken in forensisch psychiatrische centra richtlijnen om contact tussen slachtoffers en tbs-patiënten vorm te geven. Daarom hebben FPC Dr. S. van Mesdag en FPC Van der Hoevenkliniek in 2016 de richtlijn ‘Contact tussen slachtoffer/nabestaande en tbs’er. Een richtlijn voor forensisch netwerkbegeleiders in forensisch psychiatrische centra’ opgeleverd.

Lees meer

17 maart 2018: Open Dag TBS Nederland

29-01-2018

Op zaterdag 17 maart 2018 openen zeven forensisch psychiatrische centra en klinieken, waaronder de Van der Hoeven Kliniek (Utrecht en Amersfoort), hun deuren voor het publiek. Voor bezoekers een unieke kans om een kijkje te nemen achter de muren en een antwoord te krijgen op vragen over tbs, behandeling en veiligheid. Inschrijven is verplicht en kan vanaf maandag 5 februari om 07.00 uur. Met deze Open Dag sluit TBS Nederland aan bij de Nationale Week van Zorg en Welzijn die van 12 tot en met 17 maart 2018 plaatsvindt.

Lees meer

Nieuws Omroep Gelderland

04-01-2018

Omroep Gelderland besteedt vandaag aandacht aan de zaak waarbij een minderjarige jongen in juni de 14-jarige Romy heeft vermoord.

Lees meer