Periode

Categorie

Nieuwsberichten

Als journalisten vragen hebben of geïnteresseerd zijn in een interview, kunnen zij contact opnemen met een van onze persvoorlichters: Hiske Dibbets (tel. 030 - 275 82 55) of Sandra Eigeman (tel. 030 - 275 82 15).

Berichten (271)

Een plaats delict in scene gezet: van een 112-melding tot overleg met de officier van justitie

26-09-2016

Gerda Boonstra is ambulance verpleegkundige in Groningen en houdt daarover een blog op www.ambulanceblog.nl. Ook heeft ze de Opleiding Forensische Verpleegkunde gedaan en nam ze deel aan de nascholingsdag. Hieronder haar column: ‘Deze fictieve aflevering van CSI hadden we niet willen missen.’

Lees meer

'Het is belangrijk dat huisartsen zich bewuster worden van kindermishandeling, om het beter te kunnen signaleren’

26-09-2016

Op uitnodiging van een aantal huisartsen hield Sandra Nootenboom, forensisch verpleegkundige van de FPKM, een voorlichtingsavond in Houten voor een groep van ongeveer vijftig huisartsen. Koen aan de Stegge, een van de initiatiefnemers van de lezing, vertelt meer over die avond. Hij zegt: ‘Behalve huisarts ben ik ook medisch manager van de huisartsenpost in Houten. Huisartsen krijgen vaak kinderen te zien, maar missen signalen van kindermishandeling. Om het bewustzijn van de huisartsen te vergroten op dit gebied, hebben we Sandra Nootenboom van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling benaderd.'

Lees meer

E-learning trailer: Kinderen en letsel, u staat er niet alleen voor

26-09-2016

​Van ‘Kinderen en letsel: u staat er niet alleen voor’ is een trailer gemaakt. Daarin een voor proefje van de e-learning die de FPKM samen met CME-Online heeft gemaakt voor huisartsen. In de trailer is Bertine Spooren, forensisch arts van de FPKM, te zien. Haar boodschap: ‘Geloof uw ogen en niet uw oren.

Lees meer

Kinderen en letsel: u staat er niet alleen voor

26-09-2016

​Onder de titel ‘Kinderen en letsel: u staat er niet alleen voor’ heeft de FPKM samen met CME-Online een e-learning cursus voor huisartsen gemaakt. ‘Het gaat om een volledige herziening van onze online cursus uit 2013,’ vertelt Bertine Spooren, forensisch arts van de FPKM. ‘We hebben nieuwe filmpjes en korte videocolleges toegevoegd om huisartsen bewuster te maken van kindermishandeling. Ze leren risicofactoren en signalen beter te herkennen in hun praktijk.’

Lees meer

Symposium Weer op de rails

23-09-2016

Op donderdag 10 november organiseert KIB Nederland een symposium over het voorkomen en omgaan met complexe situaties waar cliënten, naasten en hulpverleners dreigen vast te lopen vanwege ernstige psychiatrische- en gedragsproblematiek.

Lees meer

Nederlandse handleiding risicotaxatie-instrument START:AV beschikbaar

13-09-2016

De Short-Term Assessment of Risk and Treatability: Adolescenten Versie is ontwikkeld om diverse risico's in kaart te brengen bij jongens en meisjes van 12-18 jaar.

Lees meer

Tbs-behandeling bewezen effectief

24-08-2016

Uit onderzoek van onder meer onderzoekers van De Forensische Zorgspecialisten dat eind augustus 2016 is gepubliceerd, blijkt dat de tbs behandeling effect heeft.* Dit is het eerste gecontroleerde onderzoek naar de tbs-behandeling. Dit wil zeggen dat de tbs-patiënten afgezet worden tegen een groep vergelijkbare mannen uit de gevangenis die geen behandeling hebben ondergaan.

Lees meer

Agressieregulatie op Maat Jeugd Ambulant (ARopMaat Jeugd) erkend

03-08-2016

Op 24 juni 2016 heeft de Erkenningscommissie Justitiële Interventies ARopMaat Jeugd Ambulant beoordeeld. Het resultaat hiervan is dat de interventie is erkend als ‘goed onderbouwd.’ Agressie Regulatie op Maat Jeugd Ambulant (ARopMaat Jeugd) is bedoeld voor jongeren met (ernstige) agressieproblematiek van 12 tot 16 jaar en wordt bij de Waag aangeboden.

Lees meer