Periode

Categorie

Nieuwsberichten

Als journalisten vragen hebben of geïnteresseerd zijn in een interview, kunnen zij contact opnemen met een van onze persvoorlichters: Hiske Dibbets (tel. 030 - 275 82 55) of Sandra Eigeman (tel. 030 - 275 82 15).

Berichten (220)

Nieuwe behandeling voor patiënten met verslavingsproblemen

13-09-2018

In het voorjaar van 2018 is op de Voorde – de locatie van de Van der Hoeven Kliniek in Amersfoort - een nieuwe groep gestart voor patiënten met verslavingsproblemen. De basis van deze behandeling wordt gevormd door de module ‘Ge-zonder-leven’ die is ontwikkeld door Trajectum. GZ-psycholoog Amanda Oosterwijk en sportdocent Michiel Visser begeleiden de groep samen met hun collega’s Eva Bloemers (GZ-psycholoog) en Eva Luining (dramadocent). ‘Deze groep voorziet in een grote behoefte voor patiënten met een verslavingsprobleem in verschillende fasen van hun behandeling,’ legt Michiel Visser uit. Amanda Oosterwijk vult aan: ‘We begeleiden op dit moment acht mannen. We zijn nu een paar maanden bezig en we zijn heel positief over de groep.’

Lees meer

Nieuwe editie Forensisch Farmacologisch Formularium verschenen

15-08-2018

Bij het voorschrijven van medicijnen binnen de onderdelen van De Forensische Zorgspecialisten wordt gebruik gemaakt van het Forensisch Farmacologisch Formularium. Onlangs is er een nieuwe editie van het Forensisch Farmacologisch Formularium uitgekomen. Dit is een herziening van de eerste druk uit 2009 en is gericht op de psychofarmacotherapie van volwassen patiënten die in behandeling zijn bij instellingen voor forensische psychiatrie, binnen een vrijwillig, strafrechtelijk of civielrechtelijk kader.

Lees meer

Netwerkmarkt "Samen Werken" - 29 september

07-08-2018

Ben je werkzaam in de (forensische) psychiatrie of zou je dat graag willen? Kom dan op 29 september a.s. kennismaken met de Van der Hoeven Kliniek, de Waag en Lister.

Lees meer

Artikel - Alliance and adherence in a systemic therapy

20-07-2018

Het toepassen van de RNR-principes in ambulante forensische behandelingen gebeurt steeds vaker. In onderzoek wordt veel aandacht besteed aan het risico-principe en het need-principe, maar minder aan het responsiviteitsprincipe. Een belangrijk aspect van responsiviteit is de behandelrelatie en de treatment adherence. In Nederland is hier voor het eerst op grote schaal onderzoek naar gedaan bij MST-jongeren en hun familie.

Lees meer

Interview met Evelien van Dijk, directeur van de Waag

27-06-2018

Interview met Evelien van Dijk, directeur van de Waag In het jaarverslag vertelt Evelien van Dijk, directeur de Waag, over het jubileum van de Waag . ‘In 2017 bestond de Waag 25 jaar. Wij zijn daarmee de oudste en grootste aanbieder van ambulante forensische zorg in Nederland. We hebben dit gevierd in de Rijtuigenloods in Amersfoort met een middagsymposium voor onze medewerkers en relaties’, vertelt Evelien van Dijk, directeur van de Waag.

Lees meer

Sprekers bij IAFMHS congres

21-06-2018

Afgelopen week vond in Antwerpen het jaarlijkse congres plaats van de International Association of Forensic Mental Health Services (IAFMHS). De Forensische Zorgspecialisten was hierbij weer goed vertegenwoordigd.

Lees meer

Joan van Horn schrijft ROM-artikel

14-06-2018

Onze collega Joan van Horn schreef een artikel over de ROM. In het forensische veld wordt nog steeds geROMt met instrumenten die met name gevalideerd zijn voor de reguliere ggz. De Waag heeft een ROM-instrument ontwikkeld die de meest voorkomende klachten meet bij volwassenen behandeld in een forensische polikliniek: De Forensische Klachtenlijst – Revised, waaronder impulsiviteit en gebrekkige zelfregulatie.

Lees meer

Familiedag de Voorde

07-06-2018

Afgelopen zaterdag vond op De Voorde ( Van der Hoeven Kliniek) een familiedag plaats. Een groot succes! Meer dan 300 familieleden en vrienden namen een kijkje achter de muren van de kliniek.

Lees meer