Periode

Categorie

Nieuwsberichten

Als journalisten vragen hebben of geïnteresseerd zijn in een interview, kunnen zij contact opnemen met een van onze persvoorlichters: Hiske Dibbets (tel. 030 - 275 82 55) of Sandra Eigeman (tel. 030 - 275 82 15).

Berichten (271)

De Waag en Stop it Now in radiodocumentaire BBC

21-06-2016

Op 19 juni 2016 heeft BBC World Radio de documentaire Treating the Sex Offender uitgezonden van de Britse journalist Rex Bloomstein. In het eerste deel van de documentaire gaat Bloomstein op bezoek bij de grootste gevangenis voor zedendelinquenten in het Verenigd Koninkrijk. In het tweede deel reist hij naar Nederland om te ontdekken hoe kinderporno-downloaders behandeld worden. Hij spreekt dan met Jules Mulder, de voormalig directeur van de Waag en voorzitter van Stop it Now Nederland, een telefonische hulplijn voor mensen met seksuele gevoelens voor kinderen.

Lees meer

Evelien van Dijk gestart als nieuwe directeur de Waag

16-06-2016

Bij de Waag, centrum voor ambulante forensische geestelijke gezondheidszorg (specialistische ggz), is Evelien van Dijk (1965) sinds kort in dienst getreden als nieuwe directeur. Met deze aanstelling is zij lid van het directieteam van De Forensische Zorgspecialisten waar de Waag onderdeel van is.

Lees meer

Stop it Now! wordt vaker teruggebeld voor begeleidingscontact

09-06-2016

De telefonische hulplijn Stop it Now! bestaat inmiddels 4 jaar en biedt gratis en anoniem telefonische hulp aan mensen die pedofiele gevoelens voor kinderen ervaren of personen die zich zorgen maken over het gedrag van iemand in hun omgeving. Wat in de evaluatie van 2014-2015 opvallend is dat mensen vaker terugbellen om zich herhaaldelijk te laten begeleiden bij moeilijke situaties, negatieve gevoelens of met problemen in hun directe omgeving.

Lees meer

Nieuwsbrief afdeling onderzoek juni 2016 van De Forensische Zorgspecialisten verschenen

01-06-2016

De nieuwsbrief van de afdeling onderzoek van De Forensische Zorgspecialisten is voor de tweede keer verschenen. De nieuwsbrief is bedoeld om belangstellenden te informeren over de activiteiten van de afdeling. In deze editie speciale aandacht voor projecten die verbonden zijn aan calls van het programma Kwaliteit Forensische Zorg (KFZ).

Lees meer

Ambulant forensisch ROMmen

25-05-2016

In 2015 schreef het KFZ een call uit ten behoeve van de ontwikkeling van een Kernset dynamische risicofactoren voor Routine Outcome Monitoring (ROM) in het ambulante forensische veld. Er wordt al uitgebreid ‘geROMd’ in het veld, maar tot nu toe met instrumenten die ontwikkeld zijn voor de reguliere ggz. Per definitie bestaat een ROM instrument voor het forensische veld uit dynamische risicofactoren, als deze namelijk verbeteren neemt het recidiverisico af. Een voorwaarde voor de ontwikkeling van een dergelijk instrument is dat onderzocht wordt welke risicofactoren recidive voorspellen bij ambulant behandelde delinquenten.

Lees meer

Seksuele preoccupatie

25-05-2016

Seksuele preoccupatie, op diverse manieren gedefinieerd en gemeten, komt uit onderzoek naar voren als een belangrijke risicofactor voor recidive van zedendelinquenten. Bij het vaststellen van deze risicofactor in het kader van behandeling, wordt grotendeels gebruik gemaakt van zelfrapportage door de cliënt en de klinische indruk van de behandelaar. Het gebruik van zelfrapportage is echter gevoelig voor sociaal wenselijk antwoorden, wat binnen een forensische context extra problematisch is. Ook klinische indrukken leveren vaak geen betrouwbare meting op.

Lees meer

​Antisociaal gedrag in combinatie met middelengebruik

25-05-2016

Problematisch middelengebruik (PMG) komt relatief vaak voor bij patiënten in forensische (poli)klinieken. PMG is een robuuste risicofactor voor het (herhaald) plegen van delicten. Het reduceren van PMG is dan ook een belangrijk aandachtspunt in de forensische behandelpraktijk.

Lees meer

Contact slachtoffers en tbs’ers; een richtlijn voor netwerkbegeleiders in FPC’s

25-05-2016

De forensische zorg gaat mee in de tendens van de politiek om niet uitsluitend vanuit het perspectief van de dader te werken, maar ook de belangen van het slachtoffer mee te wegen. Sinds 2006 zijn Forensisch Psychiatrische Centra (FPC’s) bijvoorbeeld verplicht bij verlofaanvragen slachtofferonderzoek te doen. In sommige gevallen zijn slachtoffers of nabestaanden directer betrokken bij de behandeling van tbs’ers en hebben FPC’s direct contact met hen. Bij dit contact hanteren FPC’s echter geen uniforme aanpak. Dit was een van de belangrijkste aanleidingen voor het KFZ om in april 2014 een call uit te zetten voor literatuurstudie naar en praktijkervaringen over contact tussen tbs-er of FPC en slachtoffers.

Lees meer