Periode

Categorie

Nieuwsberichten

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws met onze nieuwsbrief. Meld je hier aan!

Als journalisten vragen hebben of geïnteresseerd zijn in een interview, kunnen zij contact opnemen met Sandra Eigeman (030-275 82 15) en Astrid Goossens (030-275 82 55).

Berichten (355)

De Nederlandse oogarts is er op tijd bij!

30-09-2016

Netvliesbloedingen zijn een belangrijke bevinding bij de forensische beoordeling van toegebracht schedel-/hersenletsel bij jonge kinderen (Abusive Head Trauma, AHT).

Lees meer

Digitale nieuwsbrief van de FPKM september 2016 verschenen

29-09-2016

De digitale nieuwsbrief van de FPKM september is op 29 september 2016 verschenen. De nieuwsbrief is bedoeld om verwijzers en professionals op de hoogte te houden van de diensten en ontwikkelingen bij de Forensische Polikliniek Kindermishandeling. In deze editie een mededeling over een wijziging in de financiering van de FPKM. Verder veel aandacht voor onderwijs.

Lees meer

Gezocht: vrijwilligers ‘Huisdier op de Voorde’ project

28-09-2016

Ken jij iemand die een topteam vormt met zijn geweldige hond? En de liefde die zijn of haar huisdier geeft, graag met anderen wil delen? Ken jij iemand die zich wilt inzetten voor kwetsbare medemensen?

Lees meer

Reportage over de tweede nascholingsdag Opleiding Forensische Verpleegkunde

26-09-2016

Op 1 september organiseerde de FPKM een nascholingsdag voor afgestudeerde studenten van de Opleiding Forensische Verpleegkunde. Het doel van de dag was tweeledig: ten eerste om aan de hand van een casus te leren wanneer er sprake is van een strafbaar feit en ten tweede om als forensisch verpleegkundige een keer in de huid van een ketenpartner te kruipen. De nascholing werd gehouden op de Politieacademie in Apeldoorn. Volgens Sandra Nootenboom, forensisch verpleegkundige van de FPKM en een van de organisatoren, was de animo voor de dag groot. ‘Er konden 18 mensen meedoen, maar we hadden de dubbele hoeveelheid aanmeldingen,‘ legt ze uit.

Lees meer

Een plaats delict in scene gezet: van een 112-melding tot overleg met de officier van justitie

26-09-2016

Gerda Boonstra is ambulance verpleegkundige in Groningen en houdt daarover een blog op www.ambulanceblog.nl. Ook heeft ze de Opleiding Forensische Verpleegkunde gedaan en nam ze deel aan de nascholingsdag. Hieronder haar column: ‘Deze fictieve aflevering van CSI hadden we niet willen missen.’

Lees meer

'Het is belangrijk dat huisartsen zich bewuster worden van kindermishandeling, om het beter te kunnen signaleren’

26-09-2016

Op uitnodiging van een aantal huisartsen hield Sandra Nootenboom, forensisch verpleegkundige van de FPKM, een voorlichtingsavond in Houten voor een groep van ongeveer vijftig huisartsen. Koen aan de Stegge, een van de initiatiefnemers van de lezing, vertelt meer over die avond. Hij zegt: ‘Behalve huisarts ben ik ook medisch manager van de huisartsenpost in Houten. Huisartsen krijgen vaak kinderen te zien, maar missen signalen van kindermishandeling. Om het bewustzijn van de huisartsen te vergroten op dit gebied, hebben we Sandra Nootenboom van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling benaderd.'

Lees meer

E-learning trailer: Kinderen en letsel, u staat er niet alleen voor

26-09-2016

​Van ‘Kinderen en letsel: u staat er niet alleen voor’ is een trailer gemaakt. Daarin een voor proefje van de e-learning die de FPKM samen met CME-Online heeft gemaakt voor huisartsen. In de trailer is Bertine Spooren, forensisch arts van de FPKM, te zien. Haar boodschap: ‘Geloof uw ogen en niet uw oren.

Lees meer

Kinderen en letsel: u staat er niet alleen voor

26-09-2016

​Onder de titel ‘Kinderen en letsel: u staat er niet alleen voor’ heeft de FPKM samen met CME-Online een e-learning cursus voor huisartsen gemaakt. ‘Het gaat om een volledige herziening van onze online cursus uit 2013,’ vertelt Bertine Spooren, forensisch arts van de FPKM. ‘We hebben nieuwe filmpjes en korte videocolleges toegevoegd om huisartsen bewuster te maken van kindermishandeling. Ze leren risicofactoren en signalen beter te herkennen in hun praktijk.’

Lees meer