Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
23 mei 2016

Verpleegkunstprijs voor Kastanjehof E

Op donderdag 12 mei is de verpleegkunstprijs uitgereikt aan het verpleegkundig team van Kastanjehof E dat een prachtig samenwerkingsproject met de Voorde is gestart. Bij de Voorde, de afdeling voor forensische psychiatrie op het terrein van Zon & Schild, zijn patiënten opgnomen die de strenge beveiliging van de Voorde niet meer nodig hebben, maar wel baat hebben bij de structuur en behandelmethode zoals deze op de Voorde wordt geboden. De uitdaging lag er voor het team van Kastanjehof E in om voor deze groep patienten een goede oplossing te bedenken, zodat de patiënten naar de reguliere ggz overgeplaatst zouden kunnen worden.

Waarom?
In de praktijk is gebleken dat de overgang van de forensische afdeling in de Voorde naar de reguliere geestelijke gezondheidszorg, waarbij patiënten in één keer veel meer vrijheden, verleidingen en verantwoordelijkheden krijgen, voor een aantal patiënten lastig is. Bij deze patientengroep zorgt dit voor een cultuurshock. Ze komen nl. uit een omgeving waar structuur, begeleiding en vrijheden in hoge mate worden gecontroleerd en gestuurd door het behandelteam. Zodra ze overgeplaatst worden, komen ze vervolgens op een afdeling waarbij dit (groten)deels wegvalt. Omdat er binnen GGz Centraal en de Voorde onvoldoende kennis was van elkaars werkwijzen, is er een pilot gestart om concretre stappen te maken in een betere samenwerking in de overplaatsing van patiënten van de ene setting naar de andere. Met enige trots kan het team van Kastanjehof E vertellen dat er behoorlijke stappen gemaakt zijn.

Achtergrond van de pilot
De uitwisseling van kennis tussen het herstelgericht werken van de specialistische geestelijke gezondheidszorg én het forensisch werken van de Voorde zorgt voor een veilig, stabiel therapeutisch leefklimaat én een behandelklimaat dat hierdoor optimaal vorm kan worden gegeven. Afdeling E van Kastanjehof vormt op dit moment een brug tussen deze twee uiteenlopende behandelculturen waarbij de goede, werkende onderdelen van zowel GGz Centraal als van de Voorde zijn samengevoegd. Dit heeft geleid tot een afdeling met zijn eigen unieke kenmerken en behandelcultuur hetgeen een positieve invloed heeft op de patiënten, behandeling en het behandelteam.

Behandelvisie
Kastanjehof E biedt een normaliserend leefklimaat met oog voor de mens achter de patiënt. In ons streven naar zorg op maat gaan wij buiten gebaande paden om en bieden we een behandeling die op de patiënt is afgestemd.
Vier principes zijn voor ons van groot belang:
1.voorkomen van hospitalisatie en stimuleren van resocialisatie
2. het leefmilieu moet zo dicht mogelijk het gewone dagelijkse leven benaderen
3.patiënten zijn medeverantwoordelijk voor een gezonde en stimulerende omgeving
4.staf en patiënten delen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op de afdeling

Vooraf is afgesproken dat de pilot in eerste instantie een jaar zou duren en dat halverwege het jaar en aan het eind van het jaar een evaluatie zal plaatsvinden. In de evaluatie na een half jaar is al gebleken dat, zowel GGz Centraal als de Voorde, vinden dat de pilot een enorm succes is. Het samenwerkingsverband tussen GGz Centraal en de Voorde in deze pilot is een geweldig en uniek project in Nederland. Daar zijn we trots op.

Lees hier het juryrapport.