De geschiedenis van De Forensische Zorgspecialisten

De geschiedenis van de Forensische Zorgspecialisten gaat ver terug. De Van der Hoeven Kliniek, één van onze organisatieonderdelen, bestaat al sinds 1955. Deze kliniek komt voort uit een van de oudste psychiatrische instellingen van Nederland, de Willem Arntsz Stichting.

De Willem Arntsz Stichting is vernoemd naar een rijke schepen uit Utrecht. Met het geld dat hij naliet, stichtten broeders in 1461 een gasthuis voor geesteszieken. Deze locatie in de binnenstad van Utrecht stond sinds 1841 formeel bekend als het ‘Geneeskundig gesticht voor krankzinnigen’. De Willem Arntsz Stichting vormde niet alleen de basis voor de Van der Hoeven Kliniek - en later De Forensische Zorgspecialisten - maar ook voor de Willem Arntsz Hoeve, Dennendal en het Willem Arntsz Huis.

Snelle groei

In het begin van de jaren negentig groeide de Van der Hoeven Kliniek snel. De kliniek verzelfstandigde in 1991 en hoorde daardoor niet meer bij de Willem Arntsz Stichting. Voortaan werd de kliniek bestuurd door de Van der Hoeven Stichting.

In 1992 ontstond de Waag, het centrum voor ambulante behandeling, en in 2004 werd de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) opgericht en in 2017 gesloten.

De Forensische Zorgspecialisten

Om het brede aanbod aan kennis en diensten te verduidelijken, veranderde de Van der Hoeven Stichting van naam. Sinds 8 maart 2012 heet de stichting De Forensische Zorgspecialisten. De organisatie bestaat uit de Waag en de Van der Hoeven Kliniek.