Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
16 maart 2016

Casus: 'Toegebracht letsel niet altijd verdacht.'

Een 13-jarige boerenzoon heeft de onderstaande afwijking op de binnenzijde van zijn rechter onderbeen. De jongen vertelt dat dit komt door ‘een val met de motor’: hij kreeg voor zijn 10e verjaardag een crossbrommer, waarmee hij regelmatig op het erf rijdt. Een paar jaar geleden is hij met de crossbrommer gevallen, waarbij zijn knie op een randje terecht kwam; ‘het lag daar toen helemaal open,’ vertelt de jongen.


Beschrijving van de afwijkingen op de foto
Op de binnenzijde van het rechter onderbeen, bij de knie, is een matig scherp begrensde ovale roze huidverkleuring zichtbaar met een hoogte van circa 3,5 centimeter en een breedte van circa 1 centimeter. De huid ter plaatse lijkt te glanzen.

Om de beschreven ovale roze huidverkleuring heen zijn acht matig scherp begrensde ovale lichte huidverkleuringen zichtbaar, in afmetingen variërend van circa 1 centimeter breed en circa 0,5 centimeter hoog tot circa 0,3 centimeter breed en circa 0,2 centimeter hoog. De huid ter plaatse lijkt glanzend te zijn en verheven te liggen ten opzichte van de omliggende huid. De acht ovale lichte huidverkleuringen zijn symmetrisch gerangschikt ter weerszijden van de roze huidverkleuring: vier aan de voorzijde en vier aan de achterzijde ervan.

Beoordeling
De huidverkleuringen betreffen littekens van huidbeschadigingen.

Het roze litteken betreft een weinig specifieke bevinding, waarbij - gezien de grootte van het litteken - een verhaal verwacht kan worden: een huidbeschadiging die een dergelijk litteken veroorzaakt zal naar verwachting niet ongemerkt passeren.

De door de jongen gemelde toedracht van een val met een crossmotor ‘een paar jaar geleden’ waarbij zijn knie op een randje terecht kwam, kan een plausibele verklaring vormen voor het roze litteken.

De acht lichte littekens hebben kenmerken van littekens als gevolg van toegebracht letsel: ze zijn gelijkvormig, geclusterd en vertonen een symmetrische rangschikking.
De kenmerken van deze acht littekens wijzen op letsel door hechtingen.

Aanvullende informatie
Aan de jongen werd gevraagd wat er gebeurde toen hij gevallen was en zijn knie ‘open' lag. De jongen vertelde dat zijn vader hem naar de Spoedeisende Hulp had gebracht, waar zijn knie gehecht werd. Hechtverwondingen vormen een plausibele verklaring voor de acht lichte littekens.

‘Toegebracht letsel’ is niet altijd verdacht!