Periode

Categorie

Nieuwsberichten

Als journalisten vragen hebben of geïnteresseerd zijn in een interview, kunnen zij contact opnemen met een van onze persvoorlichters: Hiske Dibbets (tel. 030 - 275 82 55) of Sandra Eigeman (tel. 030 - 275 82 15).

Berichten (195)

Artikel collega Bastiaan Frelier: 'Hoe te handelen bij een patiënt die zich homocidaal uit?' in Tijdschrift voor Psychiatrie

19-04-2018

​​Als psychiater werkende op de Waag te Amsterdam is Bas Frelier het meerdere keren tegengekomen: een doodsbedreiging van een patiënt naar een derde. Hij besloot een literatuurstudie te doen naar ‘homicidaliteit in de spreekkamer’ en schreef er een artikel over dat vrijdag 13 april werd geplaatst in het Tijdschrift voor Psychiatrie. ‘Hoe te handelen bij een patiënt die zich homicidaal uit; literatuurstudie en handreiking’.

Lees meer

Nieuwsbrief Onderzoek - april 2018 verzonden

19-04-2018

Deze week is de nieuwsbrief van de afdeling Onderzoek verzonden. In deze nieuwsbrief komen verschillende onderwerpen aan bod om onze externe relaties op de hoogte te houden.

Lees meer

KFZ-project vrouwen van partnergeweldplegers

17-04-2018

Toen in het voorjaar van 2017 voor het eerst een vrije callronde uitgezet werd bij het programma Kwaliteit Forensische Zorg (KFZ) en professionals uit het forensische zorgveld een voorstel konden indienen voor een project waarvan zij de relevantie en meerwaarde zagen in hun dagelijkse praktijk, greep Hanneke Schepers, GZ-psycholoog bij de Waag, dit met beide handen aan om een onderzoeksvoorstel te schrijven over psychopathologie bij slachtoffers van partnergeweld. Informatie hierover zou van essentieel belang kunnen zijn voor een effectieve(re) behandeling van partnergeweld. Schepers mocht, ondersteund door de DFZS-onderzoeksafdeling, literatuuronderzoek doen naar de vragen: wat is er op wetenschappelijk gebied bekend over de psychopathologie van slachtoffers van partnergeweld en bestaan er op deze problematiek gestoelde typologieën? Begin deze maand is het rapport ter goedkeuring ingediend bij KFZ.

Lees meer

Intercultureel bij RINO Groep

17-04-2018

De forensische zorg bevindt zich op het snijvlak tussen strafrecht en psychiatrie. In beide domeinen worden belangrijke verschillen tussen etnische groepen gevonden. Over de positie van etnische minderheden in de forensische zorg is echter aanzienlijk minder bekend. Meer aandacht hiervoor is daarom wenselijk. “Alle psychiatrie is transculturele psychiatrie” luidt immers de gevleugelde uitspraak van emeritus hoogleraar transculturele psychiatrie Frank Kortmann.

Lees meer

De Vogel naar HU

17-04-2018

Vanaf april 2018 neemt Vivienne de Vogel samen met Jacqueline Bosker de leiding over van het lectoraat Werken in Justitieel Kader van Hogeschool Utrecht van Anneke Menger.

Lees meer

App-hulp bij agressieproblemen

17-04-2018

De Waag heeft – met subsidie van KFZ - in samenwerking met app-bouwer Mediamoose de GRIP-app ontwikkelt. GRIP staat voor Goede Reactie is Preventie. Deze app is gemaakt voor mensen met agressieproblemen die te laat in de gaten hebben dat de spanning of boosheid te hoog oploopt. Zij zijn dan vaak onvoldoende in staat om zich te beheersen.

Lees meer

Stalking talk

17-04-2018

Op het International Association of Forensic Mental Health Services (IAFMHS) congres in Antwerpen van 12-14 juni aanstaande zal er een programma-onderdeel verzorgd worden over stalking door de Australische onderzoekster Troy McEwan van het Centre for Behavioural Science van de Swinburne University of Technology & Forensicare in Melbourne.

Lees meer

Nina ten Hoor krijgt Tegenwind Award uitgereikt

12-04-2018

​Op het EMDR congres van de VEN op 7 april 2018 heeft Nina ten Hoor de Tegenwind Award uitgereikt gekregen. Dit is een wetenschapsprijs voor veelbelovend onderzoek waarbij de onderzoeker ondanks allerlei tegenslagen de moed niet opgeeft en doorgaat. Nina: ‘De Vereniging EMDR heeft vanaf het begin veel betrokkenheid bij het onderzoek getoond en veel steun gegeven. Deze prijs is daar nu een prachtig voorbeeld van’.

Lees meer