De Waag

Berichten (47)

Nieuwe vestiging van de Waag in Dordrecht

04-12-2020

Op 1 februari 2021 zal de nieuwe vestiging van de Waag in Dordrecht openen. Een van de behandelaren die daar gaat werken, is Kasandra van de Hoog. Ze vertelt: ‘De Waag zit al een paar jaar in het gebouw van de reclassering in Dordrecht en huurt daar een aantal kamers. Ondertussen is de vraag naar forensische zorg in Dordrecht blijven groeien.

Lees meer

De Waag opent een nieuwe vestiging in Dordrecht

17-11-2020

Per 1 februari 2021 gaan de deuren van ons nieuwe pand in Dordrecht open voor cliënten en verwijzers. Dichtbij de cliënt de juiste behandeling aanbieden is een van de belangrijkste redenen voor de Waag om zich te vestigen in Dordrecht.

Lees meer

Promotie psychiater Nannet Buitelaar: ADHD hangt samen met een hogere frequentie van zowel psychologisch als fysiek partnergeweld

29-06-2020

Vrijdag 3 juli 2020 promoveert Nannet Buitelaar, als psychiater verbonden aan de Waag – polikliniek voor forensische GGZ - op de relatie tussen ADHD en partnergeweld aan het Radboudumc. Partnergeweld komt vaak voor in de samenleving en heeft ernstige consequenties voor daders, slachtoffers en kinderen. Eerdere studies lieten weinig effectiviteit zien van de behandeling van partnergeweld. Het is daarom belangrijk om te focussen op behandelbare risicofactoren voor partnergeweld. De drie belangrijkste bevindingen van dit promotieonderzoek zijn dat ADHD samenhangt met een hogere frequentie van zowel psychologisch als fysiek partnergeweld, dat de diagnose ADHD vaak gemist wordt bij daders van partnergeweld en dat partnergeweld afneemt wanneer plegers van partnergeweld met ADHD daarvoor worden behandeld.

Lees meer

Maatregelen rondom het coronavirus bij de Waag

15-06-2020

Als je voor jouw behandeling naar één van onze locaties komt, of thuis behandeling of begeleiding krijgt (outreachende zorg) verandert er voor jou iets vanwege het coronavirus. Wij gaan door met onze behandelingen, maar dit zal vooral op afstand plaatsvinden. We doen er alles aan om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wij volgen hierbij de RIVM richtlijnen en handelen conform de landelijke kabinetsmaatregelen.

Lees meer

Minister Dekker op werkbezoek bij de Waag

30-04-2020

Vandaag heeft minister Dekker een werkbezoek gebracht aan de Waag in Den Haag. Hij was benieuwd hoe wij in deze tijd onze cliënten die problemen hebben op het gebied van huiselijk geweld, agressie en zeden behandelen. Hoe gaan we bij de Waag om de coronamaatregelen en op welke wijze kunnen we onze cliënten toch goed behandelen?

Lees meer

De Waag blijft open tijdens de coronacrisis. Hoofd behandelzaken Larissa Hoogsteder: ‘Behandelen op afstand gaat goed.’

28-04-2020

Bij de Waag wordt vanwege de maatregelen rondom de coronacrisis momenteel op afstand behandeld. Dat gebeurt sinds 12 maart 2020 toen Nederlanders werd gevraagd om zo veel mogelijk afstand van elkaar te houden. Larissa Hoogsteder, hoofd behandelzaken van de Waag, legt uit dat het nooit een optie is geweest om de Waag te sluiten. ‘Wij hebben een verantwoordelijkheid tegenover de samenleving,’ vertelt ze. ‘Als we dichtgaan, dan kunnen er onveilige situaties ontstaan. Dat mag niet gebeuren.’ Daarom is sinds half maart alles in het werk gezet om via beeldbellen te gaan behandelen. Zo werden in afzienbare tijd tientallen extra werkplekken ingericht waarmee behandelaren vanaf hun huis via een beeldscherm contact met hun cliënt konden leggen. De Waag-vestigingen zelf blijven open met een minimale bezetting.

Lees meer

Tijdens de coronacrisis wordt veel gebruikt gemaakt van e-health. ‘Het is een waardevolle ondersteuning van de behandeling!’

28-04-2020

Anna van der Schoot, behandelaar in de zorglijn Huiselijk Geweld van de Waag Almere, maakt tijdens de behandeling zoveel mogelijk gebruik van MindDistrict. Dat is de online behandelomgeving van de Waag, die in de coronacrisis veel gebruikt wordt. Van der Schoot zegt daarover: ‘We hebben in Minddistrict een hele mooi, interactieve e-health omgeving met veel filmpjes en oefeningen. Er is veel informatie beschikbaar. Ik ontdek zelf steeds weer nieuwe mogelijkheden. Toen ik in 2019 in de zorglijn Huiselijk Geweld begon, besloot ik om al mijn cliënten met e-health te laten werken. Het is bijvoorbeeld heel handig dat cliënten een online dagboek kunnen bijhouden. Zij moeten dagelijks online een paar vragen beantwoorden, zoals: hoe gespannen was je vandaag; wat heb je daaraan gedaan; is dat gelukt?’

Lees meer

Behandelaren getraind in VR

28-04-2020

De Waag wil in de toekomst meer gebruik gaan maken van Virtual Reality (VR) in de behandeling. In februari 2020 zijn daarom behandelaars van de Waag Almere en de Waag Amsterdam getraind in het werken met VR. De training duurde een dag en de behandelaars waren er erg enthousiast over. Ze gingen op in de virtuele wereld van rollenspellen en perspectief wisselen. Het boeiende is dat deze VR-werelden interactief zijn. Als behandelaar kun je samen met cliënt werken aan het verbeteren van sociale vaardigheden of om minder snel boos of agressief te reageren op bepaalde prikkels. Vooral het wisselen van perspectief werd erg nuttig gevonden in huiselijk geweld situaties.

Lees meer