Een plaats delict in scene gezet: van een 112-melding tot overleg met de officier van justitie

Terug naar overzicht

Categorie: Forensische Polikliniek Kindermishandeling

Gepubliceerd op 26-09-2016

Gerda Boonstra is ambulanceverpleegkundige in Groningen en houdt daarover een blog bij op www.ambulanceblog.nl. Ook heeft ze de Opleiding Forensische Verpleegkunde gedaan en nam ze deel aan de nascholingsdag. Hieronder haar column: ‘Deze fictieve aflevering van CSI hadden we niet willen missen.’

Telefoontje 112: paniek, een Engels sprekende vader roept om hulp. Zijn kind is in nood. De ambulance rijdt met gillende sirene de straat in. Een kind van vier jaar, bleek, liggend onderaan de trap. Reanimeren lijkt nodig.

De ambulancehulpverleners reanimeren; helaas is het kind overleden. Vraagtekens komen boven; is het een noodlottig ongeval of kindermishandeling?

Politie wordt te hulp gevraagd; plaats delict, stoottroepen komen er aan. Tactisch in gesprek met vader. De ambulancehulpverleners worden gehoord. Beroepen zij zich  op verschoningsrecht? De Forensische Opsporing komt; witte pakken, handschoenen, sloffen en mondkapje. Sporen veilig stellen en contaminatie voorkomen. Opvallende, afwijkende, maar ook de gewone dingen vastleggen met de camera. Forensisch-medisch onderzoek van het kind volgt. Bevindingen worden met behulp van meetlatje en camera vastgelegd. Letselbeschrijving volgens PROVOKE.

Gegevens worden gebundeld en er vindt overleg plaats met de OvJ. Er zijn onduidelijke puzzelstukjes; dus opnieuw onderzoek. Wat heeft zich hier afgespeeld? MRI/CT oude en nieuwe botbreuken? Komt het verhaal over de toedracht overeen met het letsel? Ledikantje passend bij de kinderleeftijd? OvJ vraagt gerechtelijke sectie aan bij het NFI.

Vader wordt opnieuw gehoord; als getuige moet je antwoorden als verdachte mag je zwijgen. Het sectierapport is binnen, de vraagtekens worden beantwoord.

Vader voedt zoon Jimmy alleen op. Moeder is twee jaar geleden overleden aan kanker. Vader heeft het zwaar; lijdt aan PTSS door zijn diensttijd als marinier. Vader drinkt alcohol om rustiger te zijn, ook deze ochtend. Jimmy was beneden. Hij zat vader te jennen, aandacht vragen voor de TV. Vader volgt op dat moment een comedyserie. Vader wordt boos, hij gooit een bierglas, duizend glasscherven verspreiden over de grond. Jimmy valt op de grond, niet aanspreekbaar. Vader schrikt, is in paniek. Loopt heen en weer, roept “Jimmy wordt wakker”. Jimmy reageert niet. Vader haalt een steelpannetje met water, gooit dit in zijn gezicht. Jimmy wordt niet wakker. Vader belt 112 en versleept Jimmy naar de trap.

Vader wordt aangehouden op basis van artikel 307 wetboek van strafrecht: niet opzettelijk maar in gecreëerde gemoedtoestand een klap gegeven waar overlijden op volgt.

Een dag in de schoenen staan van een functie binnen de Forensische Opsporing. Bewustwording om toe te kunnen passen binnen je eigen dagelijkse werk. Met dank aan de Politieacademie in Apeldoorn werd dit mogelijk gemaakt en speelden we mee in een fictieve aflevering van CSI, want wees nou eerlijk: een sectierapport krijg je normaliter niet binnen een paar uur onder ogen. Het was heel bijzonder en leerzaam om mee te maken! Deze aflevering met als motto: ’Please keep an open mind and let me have my day in court’ hadden wij niet willen missen.

Terug naar overzicht