Artikel collega Bastiaan Frelier: 'Hoe te handelen bij een patiënt die zich homicidaal uit?' in Tijdschrift voor Psychiatrie

Terug naar overzicht

Categorie: Publicaties

Gepubliceerd op 19-04-2018

Als psychiater werkende op de Waag te Amsterdam is Bas Frelier het meerdere keren tegengekomen: een doodsbedreiging van een patiënt naar een derde. Hij besloot een literatuurstudie te doen naar ‘homicidaliteit in de spreekkamer’ en schreef er een artikel over dat vrijdag 13 april werd geplaatst in het Tijdschrift voor Psychiatrie. ‘Hoe te handelen bij een patiënt die zich homicidaal uit; literatuurstudie en handreiking’.

Bas geeft aan dat deze handreiking de behandelaar kan helpen om een adequate inschatting te maken van de risico’s en het gevaar na zo’n opmerking. Ook nodigt hij mensen uit over homicidaliteit en het artikel te praten in MDO’s en staat hij zelf open voor discussie en meningen betreffende het onderwerp. Wanneer breek je het beroepsgeheim? Hoe doe je dat? En wat doet het met jouzelf als je met zo’n opmerking wordt geconfronteerd? Makkelijk zal het nooit worden, maar hopelijk biedt dit artikel houvast.

Klik hier om het artikel te lezen.

Terug naar overzicht